עורך דין | Orehdin.com

בתי דין ובית משפט

בתי דין ובית משפט

ישנם מספר סוגים של בתי משפט ובתי דין בארץ שלכל אחד תפקיד אחר. ישנם שלושה סוגים של בתי משפט גבוהים: בית המשפט העליון, בית המשפט המחוזי ובית משפט השלום, וחמישה סוגים של בתי משפט רגילים: בתי דין דתיים, בתי דין לעבודה, בתי דין צבאיים, בתי דין צבאיים ובתי דין מנהליים.

בתי משפט

בית המשפט העליון

בית המשפט העליון, המכונה גם בג"ץ, הוא בית המשפט הגבוה לצדק והסמכות העליונה בהיררכיה של מערכת המשפט במדינה. כרשות העליונה היא מטפלת בעתירות נגד המדינה וגופים ציבוריים וכן בערעורים על פסקי דין של בתי המשפט קמא. בג"ץ עוסק בערעורים נגד הכנסת, הממשלה, בתי הדין לעבודה, בתי הדין הדתיים ובתי הדין הצבאיים. העתירות לבג"ץ מבוססות על עקרונות הצדק ולא על זכויות משפטיות. על פי חוק, החלטות בית המשפט העליון מהוות תקדים מחייב לכל הערכאות הנמוכות בישראל.

בית המשפט המחוזי

ישנם שישה בתי משפט מחוזיים: הצפון, חיפה, תל אביב, המרכז, הדרום וירושלים. הם עוסקים בכל ההליכים הפליליים של עבירות בעלות מאסר מינימלי של שבע שנות מאסר, תביעות אזרחיות מעל 2.5 מיליון שקלים וערעורים מבתי משפט נוספים כמו בתי משפט השלום, בתי משפט לנוער. הוא יכול לשמש גם כבית דין מנהלי.

בֵּית מִשׁפָּט שָׁלוֹם

בית משפט השלום מטפל בתיקים פליליים בכל הליטיגציה האזרחית ובסכסוכים ופשעים אזרחיים עד 2.5 מיליון שקלים, ובתיקים פליליים שדינם עד שבע שנות מאסר. הוא כולל גם בתי משפט ספציפיים כמו תביעות קטנות (עד 30,000 ₪), בתי משפט לענייני משפחה, בתי משפט לעניינים מקומיים, אכיפה משפטית ועניינים נוספים. בתי משפט אלו מתמחים בבעיות ספציפיות, כל אחד בתחומו.

בתי משפט (בתי דין)

בתי הדין הם כמו בתי משפט ונקראים ברובם בתי דין, אך עוסקים בנושאים ספציפיים יותר, למשל בית הדין הצבאי פועל על פי חוק השיפוט הצבאי, בית הדין הרבני פועל על פי ההלכה היהודית. כך למשל, ענייני נישואין וגירושין מטופלים על ידי בית הדין הרבני, הסכם קיבוצי על ידי בית הדין לעבודה. בתי המשפט הגבוהים הם מעל בתי הדין.

בתי דין דתיים

בתי דין דתיים מטפלים בענייני משפחה, מעמד אישי, סכסוכים על נישואין וגירושין. סמכותם ייחודית ומקבילה לבתי משפט אחרים בנושאי המשפחה. מאחר וישנן מספר קהילות דתיות בישראל, ישנם בתי דין רבניים ליהודים, בתי דין אסלאמיים (על פי השריעה) למוסלמים, בתי דין דרוזים ובתי דין כנסייתיים לקהילות הנוצריות הרבות.

בתי הדין לעבודה

בתי דין לעבודה, או ערכאות תעשייתיות, הן מערכת של בתי משפט המתמחים בכל תחומי דיני העבודה והביטוח הלאומי, כגון סכסוכים בין מעסיקים ועובדים, יחסי עבודה, שביתות, דיני עבודה, דיני עבודה ציבוריים, משא ומתן לעבודה, ביטוח בריאות לאומי. , ביטוח לאומי, עבירות פליליות בעבודה ועוד. ישנם מספר בתי דין לעבודה: בית הדין הארצי לעבודה ובתי הדין האזוריים באר שבע, ירושלים, תל אביב, חיפה ונצרת.

בית הדין הצבאי ובית המשפט הצבאי

בית הדין הצבאי עובד רק בגדה המערבית, הוא מטפל בכל בעיות, פשעים, בגידה וכו' בגדה המערבית. בית הדין הצבאי מטפל בכל הנוגע לצה"ל (צבא הגנה לישראל, צבא ישראל) ולחייליו, יש לו חוקים צבאיים משלו והוא ישות משפטית בפני עצמה.

בתי משפט לעניינים מנהליים

בית המשפט לעניינים מנהליים הוא רשות שיפוטית מיוחדת העוסקת בהפעלת סמכות ציבורית כדי לוודא שכל המעשים הרשמיים עולים בקנה אחד עם החוק. היא עוסקת בכל הבעיות בין אזרחים לרשויות ממשלתיות במדינה, לרבות משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, עיריות מקומיות ואזוריות וכן חברות כמו מקורות או חברת החשמל וארגונים שונים נוספים. המשפט המנהלי מאפשר לאזרחים מן השורה לבקר ולדרוש שביעות רצון מהתנהלות, החלטות וסמכות שיקול דעת של רשויות השלטון. לכל אזרח יש את הזכות, אם לא החובה, לתת את דעתו על הנעשה במדינה וזה המקום והדרך שבה הוא יכול לעשות זאת.
דילוג לתוכן