חוקי התעבורה
- בַּיִת
- חוקי התעבורה
חוקי התעבורה
חוקי התעבורה מכסים את כל הנושאים המשפטיים הנוגעים לתחבורה בכבישים. נסיעה בכביש היא ברכה, אבל יכולה גם להפוך לקללה בכל הנוגע לתאונות. במקרים רבים תאונות גורמות לנזק ולפגיעה גופנית חמורה. חוקי התעבורה קיימים כדי לנסות למנוע תאונות עד כמה שניתן.
ברוב המקרים קיימת אחריות קפידה על פי החוק בגין עבירות תעבורה, ולפיכך הנושא הראשון להוכיח הוא שהנאשם ביצע בפועל ופיזית את הפשע המדובר. לאחר שהוכחו, יובאו בחשבון שלושת היסודות הנפשיים של המקרה: מודעות או התנהגות עיוורת בכוונה, כוונה פלילית (mens rea), אחריות קפידה ורשלנות.
סוגי עבירות תעבורה
יש לא רק תאונות דרכים, עבירות תנועה יכולות להיות הרבה יותר. עבירת תנועה עשויה להיות סתם אי עמידה בתמרור, אבל ההשלכות של זה יכולות להיות שגרתיות או קטלניות. כך גם עם מהירות מופרזת, סטייה מהכביש, עקיפה גרועה, דיבור בטלפון או שליחת הודעות, חוסר תשומת לב למתרחש בכביש או ברחוב, נהיגה בשכרות ועוד.
המאבק בעבירות תעבורה
כמובן שמדיניות הענישה היא אחד האמצעים המרכזיים למאבק בעבירות תעבורה. ראשית, יש חינוך, הכשרה והסברה שמגבירים את המודעות הציבורית, נעשים מאמצים לשיפור איכות הכבישים בארץ, פיקוח וביצוע חוקים קיימים על ידי הרשויות, אבל זה לא מספיק, גם הקנסות לא תמיד מספיקים, רק מדיניות ענישה לעונשי מאסר כבדים עשויה להעביר את המסר.
- בית משפט לתעבורה
בית משפט זה מטפל בכל הקשור לעבירות תעבורה ורכב, הוא חלק בלתי נפרד ממערכת המשפט.
- כתב אישום
על עבירות תעבורה שני סוגי תגובה, הראשון הוא דו"ח עם קנס, השני הוא כתב אישום עם מינוי בבית המשפט. כאשר אדם מקבל כתב אישום, העונשים יכולים לנוע בין קנסות גבוהים למאסר.
- ערעור
ערעור הוא הליך שבו הנהג הנאשם אינו מסכים עם החלטת השופט במשפט. הערעור מופנה לערכאה גבוהה יותר אשר תדון בתיק ותחליט אם לשנות את החלטת השופט.
- תו תנועה
תו תנועה הוא הודעה שנהג מקבל בדרך כלל מפקיד אכיפת החוק לאחר עבירת תנועה שביצע. ההפרה יכולה לעלות כדי קנס כספי או, אם העבירה חמורה יותר, להגשת כתב אישום ומשפט. העבירות הנפוצות ביותר הן עבירות תנועה קלות כמו אי ציות לתמרורים, חניה אסורה ועוד. במקרה של תאונה הנהג לא יקבל כרטיס אך יקבל כתב אישום.
- עבירות נהג חדש
כל מי שלומד נהיגה הוא נהג חדש לתקופה של שנתיים לאחר קבלת הרישיון. נהג חדש צעיר הוא נהג חדש מתחת לגיל 24. הנהג החדש הצעיר חייב להיות בליווי מבוגר בנהיגה ויש הגבלה על מספר הנוסעים שהוא יכול לקחת. הפרות של נהגים חדשים הן בדרך כלל מהירות מופרזת בעיר ומחוץ לעיר, אי כיבוד תמרורים, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים, עקיפה שגויה ועוד. גובה הקנסות תלוי בחומרת העבירה. עבירה של נהג חדש עלולה לראות שלילת רישיונו לתקופה של שלושה חודשים לפחות והוא לא יחודש.
- שלילת רישיון נהיגה מנהלית
שלילת רישיון נהיגה מנהלית היא איסור נהיגה לנהג לתקופה קצרה או ארוכה, כאשר קיים חשד שביצע עבירת תנועה.
- שלילת רישיון נהיגה
שלילת רישיון נהיגה מתרחשת כאשר נהג רואה את רישיונו נפסל עקב עבירת תנועה. משיכה זו יכולה להיות לתקופה קצובה או לצמיתות. רק בית המשפט, אגף התחבורה והמשטרה יכולים לשלול רישיון. במקרים מסוימים, הנהג יצטרך לבצע מחדש את רישיונו, במקרים אחרים יוכל לשחזר אותו בתום תקופת המשיכה.
- קנסות על עבירות תעבורה
הקנסות הם עונש שמקבלים נהגים שעשו עבירות תעבורה. ישנן עבירות קלות ועבירות חמורות והעונשים מותאמים לפי חומרת המקרה. ישנן שתי דרכים להשיג כרטיסי תנועה, הראשונה היא כאשר נהג מקבל זאת באופן אישי, בסרט או תקוע על רכבו עם קנס לשלם, השנייה היא משימה עם תאריך למשפט.
- תאונה קטלנית
ישנם סוגים רבים של תאונות, החמור ביותר הוא כאשר יש מקרה מוות אחד או יותר שהם תוצאה של התאונה המדוברת.
- פגע וברח
פגע וברח בתאונת דרכים היא כאשר נהג עבר תאונה אך לא העניק סיוע כמפורט בחוק, אלא נמלט מהמקום.
- המכון לרפואה
המכון לרפואה הוא חלק ממשרד הבריאות אך עובד במשרד התחבורה, הוא זה שמבצע בדיקות רפואיות לרשויות רישיון נהיגה.
- נהיגה בפזיזות
עבירת הנהיגה בפזיזות נחשבת שפירה יחסית, היא מתרחשת כאשר דעתו של הנהג מוסחת, לא שם את מלוא תשומת ליבו לנהיגה, פשוט פזיזות. באופן כללי נהיגה פזיזה מתרחשת פעם אחת ולא כל הזמן.
- נהיגה
לא זהירה היא כאשר נהג עובר עבירה תוך שהוא מודע למה שהוא עושה וזה גורם נזק לאדם או לרכוש. בדרך כלל, נהיגה רשלנית מתרחשת לעתים קרובות מספיק שוב ושוב.
- מהירות מופרזת
מהירות מתרחשת כאשר נהג חורג מהמהירות המותרת בכביש שבו הוא נוסע. העונשים על מהירות מופרזת הם קנסות, נקודות וזימונים. באזורים עירוניים אם הנהג חורג מהמהירות המותרת מ-0 ל-20 ק"מ לשעה ישלם קנס של 250 ש"ח, אם יעלה על 21-30 ק"מ לשעה ישלם קנס של 750 ש"ח ויקבל 8 נקודות, אם זה יותר מ- 31 ק"מ לשעה, הוא יקבל זימון ו-10 נקודות.
- נהיגה בשכרות
כאשר נהג נוהג בהשפעת אלכוהול, הרפלקסים שלו איטיים יותר וחשיבתו פחות ברורה, זוהי נהיגה בשכרות. נהיגה כזו עלולה לסכן את הנהג ואנשים נוספים, ולכן היא נחשבת לעבירת תעבורה חמורה ביותר. נהג עם יותר מ-0.05% אלכוהול בדמו נחשב שיכור. העונש המינימלי הוא שנתיים של שלילת רישיון ואם הנהג גרם לתאונה, העונש יכול להגיע עד מספר שנות מאסר.
- נהיגה ללא רישיון
אסור על פי חוק לנהוג ללא רישיון. נהג שנוהג ללא רישיון מסתכן בעונש מאסר על תנאי ואף עד שנתיים מאסר.