עורך דין | Orehdin.com

משרד הביטחון צה"ל

משרד הביטחון וצה"ל (צבא ישראל)

משרד הביטחון הוא הזרוע המדינית לביטחון המדינה בישראל והצבא הישראלי (צה"ל או צבא ההגנה לישראל) הוא הזרוע הצבאית שלו.

שני הסניפים פועלים בשיתוף פעולה הדוק על מנת להתמודד בצורה הטובה ביותר עם הסכנות השונות.

חלוקת הכוח בין השניים ברורה למדי. משרד הביטחון אחראי על ההיבט הכלכלי של הביטחון: מסחרי, ניהול פיננסי, תשלומים, מדיניות תעשייה ותשתיות וכן לוגיסטיקה. צה"ל אחראי על כל הדרישות המבצעיות והטכניות וכן על הקצאת תקציבים.

צה"ל, או צבא ישראל, אחראי על ביטחון כל אזרחיו וגבולותיו, הכל בשיתוף משרד הביטחון. על כל אזרח ישראלי מעל גיל 18 חלה החובה להתגייס לשירות צבאי לתקופה מסוימת. הצבא הוא חובה לבנים ובנות. כיום יש שוויון מלא בדרגות ובתפקידים לשני המינים בתוך צה"ל.

ישנם שלושה סוגים של שירות צבאי: שירות צבאי חובה, שירות קריירה, שבו חייל ממשיך לשרת בצבא ובמילואים, שבהם נקראים חיילים לשירות פעיל למשך חודש מדי שנה לצורך פעילות ביטחונית או אימונים. שירות חובה קיים גם במסגרת משמר הגבול, שאינו חלק מצה"ל.

  • בית הדין הצבאי
    בית המשפט הצבאי בישראל הוא בית דין פלילי, אך הוא מטפל רק בפשעים של חיילים או אזרחים העובדים בצבא, על פי חוק השיפוט הצבאי. אין עבירת משמעת מטופלת על ידי בית דין צבאי. הנאשם רשאי לבחור להיות מיוצג על ידי עורך דין אזרחי שאינו שייך לצבא, בתנאי שהוא מוסמך על ידי ועדה מיוחדת.
  • מצ"ח (משטרה צבאית)
    מצ"ח, המשטרה הצבאית, היא זו שחוקרת את הפשעים שמבצעים חיילים או אזרחים העובדים בצבא. לאחר סיום החקירה התוצאות מדווחות על ידם לתובע הצבאי.
  • דין משמעתי צבאי
    הדין המשמעתי הצבאי אינו בית דין פלילי, זהו הליך בלתי פורמלי המטפל בעבירות על חוקי הצבא, החוקים והתקנות הנעשות על ידי חיילים או אזרחים העובדים בצבא. הוא אינו מתייחס לעבירות החמורות כפי שעוסק בית משפט צבאי.
  • חיילי צה"ל
    כל בני נוער ישראלים, בנים ובנות, חייבים להתגייס לצבא בגיל 18 לשירות חובה הנמשך מספר שנים. כל הצעירים הזכאים לשירות צבאי מקבלים פנייה ראשונה לביתם מספר חודשים לפני גיל 18 עם הסבר על האפשרויות שבהן הם יכולים לבחור ומועד הבחינות בלשכת הגיוס. כל חייל מקבל את הפרופיל שלו לאחר שעבר את הבדיקות הרפואיות. הפרופיל הגבוה ביותר הוא 97, הפרופילים יורדים בהתאם למצב הבריאותי של החיילים. 64 הוא הגבול להיות לוחם ביחידה לוחמת, מתחתיו החיילים מופנים לתפקידים אחרים או בעורף, למעט מקרים מיוחדים. אפשר לדחות את השירות הצבאי, למשל בגלל לימודים באוניברסיטה.
  • פרופיל 21
    בעלי פרופיל 21 או פחות אינם כשירים לשירות צבאי מסיבות בריאותיות או פסיכולוגיות, אך הם עדיין יכולים להתנדב לתפקידים מסוימים.
  • פטור משירות צבאי
    קיימות מספר סיבות לפטור משירות צבאי בישראל, למשל מי שהיגר לחו"ל לפני גיל 16, מסיבות בריאותיות, בעלי פרופיל נמוך, סרבני מצפון (נדיר), עקב נישואין. או מעמד משפחתי, דרוזים דתיים ובדואים וערבים. לנשים הן יכולות לקבל פטור בגלל נישואין, הריון, תפקיד הורי והרשעה דתית.
  • עריקה
    עריקה מהצבא היא כאשר חייל נעדר או עוזב את הצבא או את יחידתו ללא כוונה לחזור אליהם. כאשר חייל עוזב או נעדר מהבסיס או מיחידתו הוא נחשב "נעדר" למשך 21 יום, אך אם היעדרותו נמשכת יותר מכך, הוא ייחשב כעריק. שכן עריקת הצבא היא עבירה חמורה ביותר ועונשה והעריקים נשפטים בפני בית דין צבאי. העריק מסתכן בעונשי מאסר ארוכים ובחלק מהמקרים אף ברישום פלילי במשטרת ישראל. במדינה כמו ישראל שבה הצבא כל כך חשוב, לעריק יהיו בעיות רבות למצוא עבודה בחיים האזרחיים.
  • פשיעה אלימה בצבא
    לצערי יש הרבה עבירות אלימות בארץ וזה קורה גם בצבא. ישנן דרגות חומרה שונות לפשעים אלו: תקיפה ללא פגיעה, תקיפה עם פגיעה ותקיפה בנסיבות מחמירות. העונש יכול להגיע למאסר ארוך, אך במקרים של תקיפה בנסיבות מחמירות העונש יהיה כבד פי שניים מהאחרים.
  • עבירות סמים בצבא
    השימוש בסמים אסור בישראל, אך בצבא זה נחשב אף לעבירה חמורה יותר. אם הענישה בדרך כלל מתונה בחיים האזרחיים בכל הנוגע לסמים קלים, הצבא לא מבחין בין סמים קשים לקלים, הוא גם לא לוקח בחשבון אם מדובר בעבירה ראשונה או לא, והסנקציות הצבאיות תמיד כבדות יותר מאשר ב חיים אזרחיים, גם במקרה בו החייל היה בחופשה במהלך שימוש בסמים.
  • לחץ פוסט טראומטי
    לחץ פוסט טראומטי הוא סוג חמור של הפרעת חרדה ממנה סובלים חיילים כתוצאה מהשתתפותם במבצעים מזוינים או במלחמה. המבצע או המלחמה הסתיימו אך עבורם אירועים אלו מלווים אותם לאורך כל חייהם. הטראומה הקשה הזו שספגו כשהיו חיילים לא נעלמה והם לא יכולים לצאת ממנה ללא עזרה. לצערי, מצד אחד, אך למזלם של נפגעי הטראומות הללו, לישראל יש ניסיון רב בתחום והם זוכים ליחס מצוין ולעזרה רבה מהצבא.
  • נכי צבא
    נכי צבא הם חיילים או אנשי צבא אחרים שנפצעו קשה עקב שירות צבאי או שירות בכל גורם אחר השייך לביטחון המדינה. הם מקבלים סיוע, שיקום ופיצוי כספי מהמדינה. ישנן מספר רמות נכויות והשירות הרפואי הצבאי הוא זה שקובע אותן לאחר שהוכח הקשר בין הנכות לשירות הצבאי או אחר.
  • נפגעי מלחמה, פעולות איבה וטרור
    נפגעי מלחמה, פעולות איבה וטרור הם אנשים שנפגעו ונפגעו ישירות ממלחמה, פעולות עוינות או התקפות טרור בגלל הסכסוך הישראלי-פלסטיני או ערבי-ישראלי או בגלל קבוצה של מחבלים, בארץ ובחו"ל. קורבנות אלו מקבלים סיוע ופיצויים מהמדינה ומארגונים מיוחדים אחרים העוסקים במיוחד בבעיות של נפגעי מלחמה, פעולות איבה וטרור.
  • משפחות שכולות
    המשפחות השכולות הן אלו שאיבדו את יקיריהם במלחמות, פעולות איבה או טרור בזמן שהאחרונים הגן על ארצנו. הוקמו מספר אתרי אינטרנט להנצחת אותם אנשים אמיצים ונוסדו שירותים חברתיים וארגונים רבים נוספים על מנת לסייע למשפחות השכולות וללוות אותן לאורך כל הדרך. משפחות אלו זוכות לסיוע גם בצורת פיצויים חודשיים, סיוע לדיור ולמטרות נוספות. במקרה של הורים שכולים ילד נוסף שמגיע לגיל שירות צבאי, יש להם זכות וטו ולבקש שלא יעסקו ביחידה קרבית.
  • פיצויים
    קצין התגמולים הוא הכתובת לכל הנפגעים מכל סוג שהוא, משפחות שכולות, נכים או אדם פגיע אחר בגלל מלחמה, טרור או פעולות איבה. קצין התגמולים הינו פקיד שמונה על ידי משרד הביטחון לטפל בכל הנפגעים, לסייע להם בכל הנוגע לטיפולים הרפואיים, לדאוג לזכויות המגיעות להם וללוות אותם לאורך כל הדרך להקל עליהם.
  • הזנחת קצינים
    הקצינים בצבא אחראים לחייליהם ותפקידם לדאוג שהכל יעבור להם כשורה. לרשלנות או חוסר זהירות מצידם עלולות להיות השלכות חמורות ביותר, כגון חיילים שמתאבדים, מוות של הלחמת מהתייבשות או מכת חום במהלך תרגילים, התעללויות בחייל שנעשו על ידי חברי יחידתו, סכסוכים בין חיילים וכדומה. המשמעות היא שהעונשים שכן רשלנות השוטרים חמורה במיוחד.
  • שימוש לא חוקי בנשק
    כל חייל מקבל נשק וחשוב שהצבא יידע בדיוק מה קורה עם הנשק הזה. נשק כולל גם את חלקי הנשק ואביזריו, תחמושת, חומרי נפץ וציוד צבאי אחר. חייל שמשתמש בנשקו שלא כדין יקבל סנקציות פליליות וכן רישום פלילי. מי ששולף את אקדחו מהבסיס הצבאי ללא רשות מסתכן ב-15 שנות מאסר. מי שמאבד את נשקו או שהנשק נגנב ממנו מקבל סנקציות פליליות ורישום פלילי. ישנן קטגוריות רבות נוספות לפשע מסוג זה כגון שימוש בנשק בניגוד לפקודות, החזקת נשק, הפרת כללי בטיחות, שימוש בכלי נשק המסכנים את הבטיחות, הפרת כללי התקשרות וכדומה. כולם מובילים אוטומטית לסנקציות פליליות עם עבר פלילי.
דילוג לתוכן