דיני משפחה
- Home
- דיני משפחה
דיני משפחה
דיני משפחה עוסקים בנישואין, גירושין, הורות, לידה, מוות, ירושה, יחסי משפחה ודת. הוא גם קובע את החובות והזכויות המשפטיות של כל אחד מבני המשפחה.
ההבדל בישראל בין דיני משפחה לזכויות אחרות נובע מכך שחלק מזכויות המשפחה תלויות בדת המשפחה. מכיוון שישנן מספר דתות בישראל, לכל אחת מערכת דיני משפחה משלה. הרבנות (בית הדין הרבני) מטפלת בחלק גדול מהמשפטים הנוגעים למשפחות יהודיות.
הרבנות מנהלת את עיקר דיני המשפחה הנוגעים לנישואין, גירושין, מזונות, ילדים וגיור. תחומים נוספים, כמו ירושה, אימוץ, חלוקת רכוש בין בני זוג, אפוטרופסות, מגורים משותפים, חד הוריים וגם לעיתים מזונות וילדים, מטופלים על ידי בית המשפט לענייני משפחה על פי הדין החילוני.
מרבית ההליכים המשפטיים העוסקים בדיני משפחה הינם ארוכים, ובמיוחד תיקי גירושין וכל הנושאים הנלווים אליהם כגון מזונות, משמורת, חלוקת רכוש ועוד, ותיקים הנוגעים לצוואות וירושות.
כיום "משפחה" יכולה להיות שונה במידה ניכרת מהמשפחה המסורתית. מבנים משפחתיים פחות מסורתיים אלה, כגון נישואים אזרחיים, מגורים משותפים, זוגות חד מיניים, משפחות חד הוריות, דורשים הסכמים וחוקים שונים מהנישואים הדתיים המסורתיים.
סוגי משפחות והסכמים
חוזה נישואין (דתי)
חוזה הנישואין הוא קשר מרצון, פומבי, רשום וחוקי בין גבר לאישה. בישראל זה קורה לאחר קבלת אישור הרבנות בהסכם שנחתם על ידי בני הזוג מול רב ושני עדים, ולאחר מכן טקס החתונה עצמו, אותו מוביל רב. אין בישראל סוג אחר של נישואים חוקיים שכן על פי ההלכה, זוהי הדרך היחידה להביא ילדים לעולם המקיימת את מצוות "פרו ורבו".
נישואים אזרחיים
נישואין אזרחיים הם חתונה ללא רב, הנערכת על ידי נציג של רשות אזרחית, כמו מועצת עירייה. חתונה מהסוג הזה עדיין לא קיימת בישראל
חוזה ממון/הסכם
יותר ויותר זוגות מקבלים החלטה לחתום על חוזה ממון או הסכם ממון לפני חתונתם, על מנת למנוע קשיים במקרה שהנישואים נכשלים. זה דבר הגיוני ביותר לעשות. היום רואים הרבה יותר מדי קרבות בין זוגות בתהליך גירושין שלא חתמו על הסכם ממון. חוזה ממון או הסכם ממון קובע את הזכויות והחובות של בני זוג, ילדים, רכוש, הון ודברים נוספים במקרה של פרידה או גירושין.
נישואים הומואים
נכון לעכשיו, אין הוראה לזוגות חד מיניים (הומואים ולסביות) להינשא כחוק בישראל. הם יכולים לערוך חוזה או הסכם שעליו עדים וחתומים על ידי עורך דין, ולעיתים ניתן לגרום לבית משפט להחתים חוזה זה, אך לא כל בתי המשפט מוכנים להכיר בהסכם כזה. זוגות הומוסקסואלים יכולים גם להירשם כזוגות משותפים אצל רשם האוכלוסין במשרד הפנים.
שְׁכִיבָה
מגורים משותפים הם כאשר בני זוג חיים יחד כמשפחה מבלי להיות נשוי. תושבים משותפים עשויים להיות בני אותו המין, ללא דת, אסורים להתחתן על ידי הרבנות (בית הדין הרבני יכול לאסור נישואים מסיבות שונות) או אפילו דת מעורבת. מוכר כזוג, התושבים המשותפים רובם ככולם זכויות וחובות כמו זוג נשוי רשמית. במידה והתושבים המשותפים יחתמו על הסכם מול פקידת רשם האוכלוסין, משרד הפנים יכיר בכך.
משפחות חד הוריות
משפחות חד הוריות עשויות להיגרם כתוצאה מגירושים, התאלמנות, פרידה או נטישה של הורה, אך זו יכולה להיות גם החלטה מרצון של אדם המעוניין להביא ילד לעולם, לגדל או לאמץ ילד בעודו רווק. משפחות חד הוריות זכאיות לסוגים מסוימים של סיוע מהרשויות, לרבות סובסידיות לדיור, חינוך, בריאות והבטחת הכנסה.
חתונה אסורה
על פי ההלכה, יש אנשים שנחשבים "לא מקובלים" ולכן אינם יכולים להינשא ליהודי "כשר" על פי ההלכה. זה קורה, למשל, במקרה של אדם שנולד מחוץ לנישואים, אדם שסור גט, אדם שבן זוגו נעלם אך לא הוכח מת, זוגות חד מיניים, זוגות בני דת מעורבים, כהן וגרושים. .
לְהִתְגַרֵשׁ
גירושין הם פירוק נישואין פורמלי. הגירושין מובילים לרוב למשמורת ילדים, למזונות, ביקור ילדים, חלוקת רכוש ובמידת הצורך חלוקת חובות בין בני הזוג. כאן אפשר לראות את החשיבות של חוזה ממון או הסכם ממון, מה שהופך את הכל לתהליך הרבה יותר קל ומהיר. בישראל, הרבנות מבצעת את הגט, כאשר הבעל מוסר לאשתו את המסמך שישבור את קשר הנישואין. כל שאר הנושאים, כגון חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות וכדומה, מטופלים ברבנות או בבית המשפט לענייני משפחה.
גישור לגירושין
במקרים רבים כאשר בני זוג מחליטים להתגרש, הם עוברים הליך גישור לפניו על מנת למנוע קשיים שכן הגירושין הם תקופה קשה מאוד לשני הצדדים. מטרת גישור הגירושין היא להגיע להסכמה בין הצדדים בעזרת גורם ניטרלי, המגשר, המלווה את בני הזוג לראיונות ועוזר להם לתקשר בצורה הגונה ורגועה כדי להגיע לפשרה לכל בעיה.
טיפול בילדים
טיפול בילדים הוא זכות שניתנת להורה אחד על כך שהקטינים גרים עמו. כאשר בני זוג מתגרשים, בית המשפט לענייני משפחה מחליט על מי מההורים תהיה המשמורת על הילדים. האם לרוב תקבל משמורת, למעט מקרים קיצוניים כמו שימוש בסמים, מחלת נפש, אלימות או סכנה לילדים. במקרה זה, האב מקבל משמורת. ההבדל בין משמורת לאפוטרופסות (ראה בסעיף הבא), הוא שהמשמורת נקבעת על ידי בית המשפט ואילו אפוטרופסות מתייחסת לחובה האוטומטית של ההורים הביולוגיים של הילד.
פַּטרוֹנוּת
אפוטרופסות היא חובה אוטומטית של הורים מולדים לדאוג לצרכים הרפואיים, החינוכיים, החברתיים ואחרים של ילדיהם עד שהגיעו לבגרות. גם לאחר גירושין שני ההורים נשארים האפוטרופסים של ילדיהם, ועליהם מוטלת החובה לקחת אחריות על החלטות הנוגעות לרווחת אותם ילדים. במקרים קיצוניים, החוק עשוי להסיר את האפוטרופסות מאחד ההורים או שניהם ולהעבירה למישהו אחר, שאולי הוא בן משפחה או לא.
מְזוֹנוֹת
מזונות ילדים או מזונות הם חובת הבעל לשלם לאשתו תרומה כספית לקיום ילדים הנמצאים בחזקתה. המזונות הינם חובה על פי דין והסכום לתשלום נקבע על ידי בית המשפט לענייני משפחה לפי הכנסת האב. האב נדרש לפרנס את ילדיו עד גיל 15, גם אם האם משתכרת יותר ממנו וגם אם יש לו קשיים כלכליים. כאשר הילד מגיע לגיל 15, חובת המזונות מתחלקת שווה בשווה בין שני ההורים. כמו בכל כך הרבה מצבים אחרים, הסכם ממון המתייחס לנושא המזונות יכול להיות שימושי ביותר.
זכויות ביקור
חלוקת נכסים
חלוקת הנכסים היא אחד ההיבטים החשובים והמורכבים ביותר של גירושין. אם קיים חוזה ממון זה מקל על הדברים, שכן ללא הסכם כזה, מציאת דרך הוגנת לחלוק רכוש בין שני הצדדים היא לרוב קשה מאוד ויש לה השלכות כלכליות ארוכות טווח על שני הצדדים. ברוב המקרים, לשני בני הזוג היו נכסים, ירושות ואמצעים כספיים נוספים טרם הנישואין, ויש לקחת זאת בחשבון יחד עם כלל הנכסים שרכשו בני הזוג במהלך הנישואין. לרוב, בני זוג מחלקים ביניהם הכל שווה בשווה בהסכם גירושין חתום, אך זה תלוי אם בני הזוג יצרו הסכם ממון ובמה שכתוב בו. אם בני הזוג לא יגיעו להסכמה, הנושא יועבר לבית המשפט לענייני משפחה.
בדיקת אבהות
בדיקת האבהות היא בדיקה גנטית (DNA) שלוקחת דגימות רקמה מהאב כדי להוכיח שהוא אכן אב ביולוגי של ילד. בדיקת אבהות מבוצעת רק במקרים חריגים בהם יש ספק לגבי זהות האב, למשל כאשר ההיריון נגרם כתוצאה מקשר חד פעמי, או במקרים של אונס.
הורות משותפת
הסכם הורות משותפת נעשה כאשר בני זוג בוחרים להביא ילד לעולם מחוץ לנישואים. בני הזוג עשויים להיות חיים משותפים ומאחלים ילד מבלי להיות נשוי, זוג שאינו גר יחד אך מעוניין להביא ילד משותף, זוג הומוסקסואלים שרוצה ילד וכן הלאה. ההסכם קובע את הזכויות והחובות של כל הורה עבור הילדים וגדילתם. ההסכם מכסה את כל התחומים, לרבות טיפול רפואי, כספים וחינוך.
משפחות חד הוריות
משפחות חד הוריות יכולות להיות תוצאה של מצבים קשים רבים ושונים: אלמנה המגדלת ילד, אדם עם ילד שננטש על ידי בן זוגם, אישה עם ילד שנפרד מבעלה (למשל מסיבות של התעללות), ואחרים, אבל הם יכולים להיות גם עניין של בחירה, כאשר אדם רוצה ללדת, לגדל או לאמץ ילד לבד. הורים חד הוריים עשויים להיות זכאים לקבל קצבאות רווחה שונות לסיוע בדיור, חינוך, תעסוקה, מזון, הכשרה מקצועית ועוד.
פונדקאות
בישראל פונדקאות מותרת רק אם הוועדה המיוחדת לפונדקאות אישרה זאת. פונדקאות היא תהליך הפריה חוץ גופית (IVF) שבו ביצית מופרית מאישה אחת מוכנסת לרחמה של אישה שנייה (הפונדקאית) כדי שהיא תוכל לשאת וללדת ילד לזוג או לאדם אחר. אנשים המשתמשים בתהליך זה הם זוגות עם בעיות פוריות בהן האישה לא יכולה ללדת, או זוגות חד מיניים. אישה המוכנה להיות פונדקאית חייבת לעבור הערכה רפואית ופסיכולוגית, המתבצעת על ידי אותה ועדת פונדקאות שיכולה להעניק אישור משפטי להשלמת התהליך. קבלת אישור ללדת ילד באמצעות פונדקאות היא ארוכה ומסובכת, עם קריטריונים קפדניים עליהם חייבים לעמוד הן על ידי בני הזוג והן על האם הפונדקאית. זוגות הומוסקסואלים רבים בוחרים לנצל את הפונדקאות בחו"ל במדינות שבהן היא מותרת על פי חוק, אך הדבר אינו מונע מהם להיתקל בבעיות בחזרתם לישראל, במיוחד בכל הקשור לקביעת דתו (ועל ידי כך מעמדו) של הילד.
אימוץ ילדים
אימוץ הוא תהליך המעניק לאדם מעמד משפטי של "הורה" לילד שאינו שלו. רוב הילדים הזמינים לאימוץ הם יתומים, או ילדים שהוריהם אינם מסוגלים לגדל אותם, או שהוריהם הביולוגיים הוסרו על ידי הרשויות עקב אלימות, סמים, מחלות או פעילות עבריינית. יש ביקוש גבוה מאוד לאימוץ על ידי זוגות הסובלים מבעיות פוריות וזוגות חד מיניים, אך תהליך האימוץ בישראל ארוך ומורכב. עבור זוגות חד מיניים, אימוץ הוא כמעט בלתי אפשרי, וגורם למאבקים משפטיים אינסופיים. בעיה נוספת היא שלעיתים קרובות זוגות שמחים לאמץ תינוק אך לא ילד גדול יותר. גם לדת יש תפקיד משמעותי בגלל ההלכה היהודית. זוגות רבים בוחרים לצאת לחו"ל כדי לאמץ ילד, אך עדיין עלולות להיתקל בבעיות בחזרתם לישראל, במיוחד אם ההורים יהודים אך הילד המאומץ לא.
אלימות במשפחה
"אלימות במשפחה" מכסה הזנחה ונזקים הנובעים מהתעללות מילולית, פיזית, נפשית או מינית מצד בני משפחה. זה יכול להיות בין בני זוג, בין הורים לילדים, בין הורה אחד לילדים או בין אחים. ישנם מרכזי תמיכה רבים לנשים וילדים שחווים אלימות במשפחה והרשויות אמורות לסייע, אך הם יכולים לעשות זאת רק אם הנפגע מגיש תלונה או אם קיימות ראיות קונקרטיות לרשלנות או נזק שנגרמו על ידי האלימות המדוברת.
סרבנות גט
מדובר במצב בו אדם נשוי מסרב לסיים את הנישואין באופן רשמי על פי ההלכה למרות שבני הזוג אינם חיים עוד יחד. בסרבנות גט, צד אחד מונע מהשני להינשא שוב. לא פעם בן הזוג שמסרב גט עושה זאת כדי לקבל תנאים טובים יותר בהסכם הגירושין, אבל זה יכול להיות כרוך גם בנקמה או קנאה. מקרים כאלה מטופלים על ידי הרבנות.
צוואות
צוואה (או צוואה) היא מסמך שבו אדם מציין מה הוא רוצה לעשות ברכושו לאחר מותו. ישנם מספר סוגי צוואות: מסמך פשוט הכולל תאריך וחתימת המוריש (עורך הצוואה); מסמך שהוכח בפני עורך דין; מסמך חתום בפני שופט, עורך דין או פקיד; או צוואה בעל פה עם שני עדים, אם המוריש בפתח המוות. בסוג אחרון זה, על העדים לכתוב זכרון דברים ולהפקידו לאחר מותו אצל רשם הירושה. מוריש רשאי להוציא מצוואתו כל מי שירצה, אפילו את אשתו וילדיו. הוא יכול גם לתת הכל לילד אחד ולהדיר את האחרים, או לתת למוסד, חברה או כל ארגון אחר. הוא רשאי לקבוע תנאים בצוואה, אם כי לא כל התנאים חוקיים, למשל, דרישה שמישהו יהפוך דתי לפני שיוכל לקבל ירושה אינה ניתנת לאכיפה משפטית.
יְרוּשָׁה
ירושה מתייחסת לכל הנכסים, הכספים, הרכוש, התארים ושאר הדברים המועברים מאדם אחד לאחר, לרוב ילדים או נכדים, מבלי שזה קשור למותו של המוריש. אפשר להשאיר תואר, כמו באצולה האירופית שבה הילד יורש את התואר של הוריו, או כמו במלוכה באנגליה, אבל אפשר גם להעביר הלאה ארגון, חברה, עסק, קרקע, כסף ואמצעים נוספים. . תכנון ירושה הוא המקום בו אדם מארגן מראש את הירושה של כל רכושו – כסף, בתים, מכוניות, חשבונות בנק, כותרות, עסקים ועוד. בהיעדר צוואה, הרכוש מחולק בין היורשים לפי צו הירושה שנקבע על ידי בית המשפט לענייני משפחה. עזבונו של המוריש כולל גם את זכויותיו וגם חובותיו, ולכן שניהם מחולקים בין היורשים. אם לא תהיה צוואה בית המשפט ימנה מנהל עיזבון, שתפקידו לארגן ולחלק את העיזבון ליורשים.